İnsan Hakları

Çocuk işçiliği, zorla çalıştırma, insan kaçakçılığı gibi her türlü modern kölelik çeşidiyle bağlantılı insan hakları risklerini İnsan Hakları Beyanımız çerçevesinde ele alıyor ve en etkin şekilde yönetiyoruz.

Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı’nı, yerel mevzuat ve kurum içi politikaların yanı sıra İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ILO Temel Sözleşmeleri ve Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları’na Dair Rehber İlkeleri’ni temel alarak hazırladık.

Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı’nda; toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik, toplu sözleşme özgürlüğü, zorla çalıştırma ve çocuk işçi çalıştırmanın önüne geçilmesi, iş-özel yaşam dengesi, kişisel verilerin korunması, tedarikçi ilişkileri, çalışanlara yönelik insan hakları farkındalığı çalışmaları ve insan hakları ihlallerine yönelik alınan önlemleri ele alıyoruz. Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı’nı tüm çalışanlarımıza iç iletişim duyuruları ile hatırlatıyor ve aynı zamanda intranet ve kurumsal web sitemizde de beyana erişim sağlıyoruz.

İştiraklerimizin erişimi için Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Azerbaycan Türkçesi’ne çevirdiğimiz İnsan Hakları Beyanı’nı düzenli olarak gözden geçiyor ve gerektiğinde güncelliyoruz.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (United Nations Global Compact - UNGC) imzacılarından biri olarak, her yıl sözleşmenin 10 ilkesine yönelik raporlama yapıyoruz.

İnsan hakları kapsamında Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles- WEPs) çalışmalarının da ele alındığı Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grupları’na katılıyoruz. İnsan hakları alanındaki hassasiyeti tüm değer zincirimize yaymak için birlikte çalıştığımız tedarikçi firmalardan tüm operasyonlarını; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne, Türkiye’nin taraf olduğu tüm sözleşmelere, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Temel Sözleşmeleri’ne, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na ve insan haklarına ilişkin yürürlükteki tüm ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere ve Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı’na uyumlu şekilde yürütmesini talep ediyoruz. Bu sebeple, tüm tedarikçi firmalarımızla yaptığımız sözleşmelerde ilgili maddelere yer veriyoruz.

Ayrıca Yapı Kredi Sorumlu Satın Alma Politikası kapsamında, tedarikçilerimizi insan hakları dahil olmak üzere çevresel ve sosyal konularda sorumlu faaliyet göstermeleri yönünde teşvik ediyoruz.

Kurumsal web sitemizde yer alan Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı ile çalışanlarımızı çeşitlilik, ifade özgürlüğü gibi alanlarda güvence altına alıyoruz. Öte yandan, tüm çalışanlarımız, Uyum İç Kontrol ve Risk bünyesindeki etik tüzel koduna ve Etik, Yolsuzlukla Mücadele ve Çıkar Çatışması bölümüne bu konulardaki tüm rahatsızlıklarını ve şikâyetlerini yazılı veya sözlü olarak anonim şekilde bildirebiliyor.

Tüm çalışanlarımızdan işlerini yürütürken, Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı’nda belirtilen konularda uygun yargı ve davranışlarda bulunmalarını bekliyoruz. Bu kapsamda, beyanda yer alan tüm konulara ilişkin ihlallerin ya da şüphelenilen herhangi bir durumun bildiriminin çalışanlarımızın bireysel sorumluluğunda olduğunu belirtiyoruz. Bildirim durumundaki uygulamalara ve süreçle ilgili detaylı bilgiye Yapı Kredi İhbar ve Bildirim Kanalları Beyanı’ndan ulaşabilirsiniz.

İşe alım süreçlerimizde fırsat eşitliği sağlıyor, tedarik ve değer zinciri etkilerini de gözeterek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (kadın, erkek, dini inanç, dil, ırk, etnik köken, yaş, engelli, mülteci vb. ayrımı yapılmaması gibi) politikalarımızda yer veriyoruz.

Sürdürülebilirlik Komitesi, mevcut izleme süreçlerini geliştirerek İnsan Hakları Beyanı’nın etkinliğini izliyor ve beyanı sürekli olarak geliştiriyor. Komite aynı zamanda beyanı yıllık olarak gözden geçiriyor ve beyana yönelik uygulamaları, bildirim kanallarına gelen bildirimler ve İç Denetim Birimi tarafından iki yıllık aralıklarla gerçekleştirilen “İnsan Hakları Risk Değerlendirmesi” sonuçlarına göre düzenli olarak izliyor. İç Denetim Birimi ise risk değerlendirme çalışmasını “İnsan Hakları Denetim Talimatları” esasına göre gerçekleştiriyor. İnsan hakları konuları, genel risk değerlendirme süreçleri içerisine dahil ediliyor ve bu alanda iki yıllık dönemlerle düzenli olarak risk değerlendirmesi yapılıyor. Yapı Kredi olarak mevcut uygulamaların İnsan Hakları Beyanımız ile %100 uyumlu şekilde yürütülmesini sağlıyoruz. Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı’na buradan buradan ulaşabilirsiniz.

İnsan hakları alanında izlediğimiz temel performans göstergelerini, Entegre Faaliyet Raporumuz kapsamında yıllık olarak yayınlıyoruz. Entegre Faaliyet Raporumuz kapsamındaki insan hakları göstergeleri için bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından ISAE 3000 (Revize) ve ISAE 3410 standartlarında sınırlı güvence alıyoruz. Denetim raporu ve insan hakları göstergeleriyle ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı Entegre Faaliyet Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.